Dränering av hus

Alla som äger eller har ägt en villa eller någon annan typ av bostad har säkert någon gång funderat över det där med dränering av hus. Hur ska man veta om huset är i behov av en dränering när man till exempel är i stadiet att kanske buda på ett äldre hus? De flesta problem börjar med fukt. Så en bra idé är att kolla med tidigare ägaren om det någon gång har varit någon fuktskada, eller om vatten har trängt in i källaren eller husgrunden. Finns det några sprickor i husgrunden där vatten kan tänkas kunna tränga in. Det behöver inte vara så stora saker för att det ska bli ett fuktproblem i huset.

Dränering vid inredning av källare

Det kan vara så att huset ni har tänkt att köpa har flera våningsplan varav ett nedanför markytan i form av källarutrymme. Kanske vill ni inreda källaren till ett hobbyrum eller ett extra rum till barnen, en bastu eller något annat. Då kan det vara bra att allra först göra en utomhus dränering runt huset. Om ni trots allt börjar invändigt med att inreda källaren kan det sluta med en fet räkning i form av ett förstört golv och väggar. Så dränera alltid utvändigt innan ni påbörjar inredningen på insidan. Även om det inte har trängt in någon fukt för tillfället så skapar alltid en dränering ett bättre inomhusklimat då väggarna hålls varmare och torrare och det blir inte som en klassisk fuktig källare.

Källare utan dränering

Om det är så att den framtida källare kommer att användas just som en källare eller kanske förvaringsutrymme för gräsklippare, bilar eller andra mer fukttåliga materiella ting, så är det inte alltid som det lönar sig att bekosta en dränering. Normalt håller en dränering (som är gjord enligt konstens alla regler) i cirka 50 år. Så kolla när den senaste dräneringen gjordes innan du sätter igång att begära offerter, det kanske inte ens behövs dräneras.