Regler för dragkrokar på bil

Om du har monterat eller tagit bort något på ditt fordon, t ex en dragkrok måste fordonet genomgå en begränsad registreringsbesiktning (undantag) inom en månad. En registreringsbesiktning måste du också göra om du har importerat eller byggt ett fordon. Detta gör man tillsammans med en besiktningsman där man går igenom regler för ändringarna samt kontrollerar att fordonet uppfyller alla krav enligt de vi har i Sverige. Du kan göra som vissa, köp dragkrokar online, men glöm då inte att ta med dig monteringsanvisningen till Bilprovningen för registreringsbesiktningen.  Har du monterat ditt drag helt själv så måste du se till att en identifieringsskylt sitter på draganordningen och att den stämmer med monteringsanvisningen.

Undantag för dragkrokar

Det finns vissa undantag då du faktiskt inte behöver registreringsbesiktiga ditt fordon och det är om den uppfyller dessa kriterier:

Om dragkula det vill säga kopplingsanordningen, är EU-typgodkänd och monterad på en EU-typgodkänd personbil klass I och är avsedd för montering på fordonet. Men då måste också uppgifter om fordonets släpvagnsvikt redan finnas i vägtrafikregistret.

Om du plockar bort dragkroken på EU-typgodkänd personbil klass I, då gäller omvänt att uppgifter om kopplingsanordning INTE finns i vägtrafikregistret.

Besiktning av dragkrokar

Det finns en rad saker du ska tänka på när du åker iväg för att besiktiga bilen. Det första du ska tänka på att ta med dig är Transportstyrelsens beslut om godkänd ursprungskontroll. Det andra är att den ägaren som fordonet ska registreras på måste vara samma person som har gjort ansökningen och som delgivits beslutet godkänd ursprungskontroll.

Skulle det trots allt vara så att fordonet bytt ägare efter att Transportstyrelsens delgivit sitt beslut så måste den nya ägaren ansöka på nytt. Tänk på att ta med en giltig legitimationshandling för att registreringsbesiktningen ska kunna utföras. Det händer ibland att någon annan agerar ombud och lämnar in fordonet men då krävs en ifylld fullmakt och inte att förglömma, en kopia av ägarens identitetshandlingar.