Är man konstig bara för att man tycker om konst?

Jag och sambon har äntligen gjort slag i saken och har i dagarna fått ritningarna på vårt kommande dröm hem. Det är dags att ta steget från lägenhet och bygga en villa, designad efter våra önskemål och drömmar. Köket är redan klart i våra tankar, vi vet exakt vilka luckor och vilka vitvaror vi skall ha. Likaså med golv, parkett och kakel i en salig blandning. Jag skulle vilja påstå att vi redan vet till 95% hur det kommer att se ut, långt innan vi ens satt första spaden i jorden. De flesta av våra vänner tycker det är fullkomligt normalt, men när vi berättar om en annan sak vi redan har klart, rynkar många nästan på näsan. Vi har redan sett ut konst som vi skall ha på väggarna, i princip en tavla i varje rum. Många pratar om att inreda och skapa stämning, men väldigt få av våra bekanta pratar någonsin om konst.

Konst behöver inte alls vara komplicerad eller svår

Konst kan vara så mycket olika, och jag får väl erkänna att jag känner mig konfunderad emellanåt, men samtidigt, de flesta av oss kan uppskatta en vacker målning eller konstverk när vi ser ett. Jag går aldrig på gallerier, och konsten som säljs på loppisar eller second hand butiker upplever jag ofta som lite tråkig. Vi fick vår stora inspirationskick när vi snubblade över en sida på nätet som samlar en stor skara konstnärer som erbjuder sin konst till överkomliga priser. Vi tänker som så att kan man köpa ett kök för 150 000 kronor kan man lägga en lite mindre summa på konst som lyser upp både rummet och tillvaron. Bra konst är en lisa för själen. Sedan vad som är bra konst eller ej är upp till betraktaren, men vi har enats om 5 tavlor för hallen, sovrum och vardagsrum. Nu har vi interna diskussioner om badrummet och köket och vi känner redan att konst på väggarna kommer lysa upp mer än en 65 tums tv någonsin kan göra. Våga vara konstig.